fbpx
LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Χρ. Γιαννίτσης (Όμηρος): Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα παραπλανήθηκε

Share
Για παραπλάνηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην έρευνα για την φέτα ΠΟΠ μιλά στο Euro2day.gr ο Χρήστος Γιαννίτσης, μέλος του ΔΣ της εταιρείας Όμηρος, γαλακτοβιομηχανίας που τιμωρήθηκε πρόσφατα με πρόστιμο 260.000 ευρώ για μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος.

Η έρευνα για την παραποιημένη φέτα έχει ολοκληρωθεί αφού οι αρμόδιες αρχές έκαναν “φύλλο και φτερό” το εργοστάσιο της Όμηρος. Πέρα όμως από την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), εκκρεμεί η συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει καταγγελίες για τα ισοζύγια γάλακτος και σύμφωνα με πηγές του ΥπΑΑΤ επίκειται εντός της εβδομάδας νέο “τσουχτερό” πρόστιμο για την γαλακτοβιομηχανία, στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου για “παραδειγματική τιμωρία” σε υποθέσεις παραποίησης προϊόντων ΠΟΠ και εν γένει υποθέσεων νοθείας και παράβασης κανόνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γαλακτοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στον αρμόδιο φορέα του ΥπΑΑΤ, τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μηνιαίες δηλώσεις ισοζυγίου γάλακτος. Έτσι ελέγχεται η νόμιμη χρήση όλων των ειδών γάλακτος στα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ορθότητα των προδιαγραφών για τη γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, διακίνηση, διάθεση και παράδοση υποπροϊόντων γάλακτος.

Στην Όμηρος εξετάζονται σήμερα καταγγελίες επί των στοιχείων των δηλώσεων αυτών. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, τελεί εν αναμονή της απόφασης, την οποία σχεδιάζει να προσβάλει νομικά εάν, όπως λέει, η ποιότητα των στοιχείων είναι αντίστοιχη με αυτήν στο πρώτο μέρος της αξιολόγησης για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.

Θεωρεί ότι η Όμηρος δέχθηκε “πόλεμο” κι έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης. “Υπάρχει παραπληροφόρηση. Εμείς πρώτοι βγήκαμε στις υπηρεσίες και το είπαμε, όταν οι πελάτες μας και οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό είχαν ήδη προωθήσει τις διαδικασίες ελέγχου με βάση υψηλά πρότυπα ποιότητας… Έκαναν φύλλο και φτερό το εργοστάσιο”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Euro2day.gr ο Χρήστος Γιαννίτσης, μιλώντας για βιομηχανικό λάθος και τονίζοντας ότι η οικογενειακή επιχείρηση έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές 40 χρόνια και δεν αντιμετωπίζει συχνά ποιοτικά προβλήματα.

Προσθέτει δε ότι παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό επιλέγει να επενδύει στην Ελλάδα, όπου εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα νέο εργοστάσιο στα Τρίκαλα.

Περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα και τους κινδύνους που αντιμετώπισε σε συνεργασίες με προμηθευτές και συνεργάτες κτηνοτρόφους, αλλά όπως τονίζει, παρά τη δυσφήμιση της εταιρείας δεν επηρεάστηκαν οι συνεργασίες της. Προσθέτει ότι η Όμηρος συνεχίζει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους με άμεση πληρωμή διατηρώντας πανελλαδικά ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα.

Οι καταγγελίες για τα ισοζύγια

Αναφορικά με τις κυοφορούμενες διαδικασίες που αφορούν την διερεύνηση καταγγελίας για τα ισοζύγια γάλακτος, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “αν η καταγγελία είναι της αυτής σοβαρότητας με τις προηγούμενες η εταιρεία θα κινηθεί νομικά”. Προσθέτει δε ότι “ο ΕΛΓΟ παραπλανήθηκε, όπως αποδείχθηκε”, αναφερόμενος στα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της εταιρείας του, τα οποία περιλαμβάνονταν στις καταγγελίες για την υπόθεση παραγωγής και διακίνησης προϊόντων με την ένδειξη Φέτα ΠΟΠ.

Εξηγεί ότι καταγγελίες με παραποιημένα αποδεικτικά κατέπεσαν στη δικαιοσύνη, αναφερόμενος στην ένσταση που έκανε η εταιρεία στις 16/4 στο διοικητικό πρωτοδικείο, επί της προσωρινής ανάκλησης πιστοποίησης για τη φέτα και την οποία κέρδισε, όπως τονίζει. Σημειώνει δε ότι προσδοκά την διερεύνηση και των άλλων 110 παραπομπών εταιρειών για παρατυπίες, οι οποίες εκκρεμούν για χρόνια.

“Το πρόστιμο στην Όμηρος είναι το πρώτο πρόστιμο στην Ελλάδα για τη φέτα!”, τονίζει σημειώνοντας τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και το κόστος από την αργή απονομή ευθυνών, καθώς από το άνοιγμα της υπόθεσης έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες. “Το μεγαλύτερο κόστος όμως είναι η ηθική βλάβη και η ψυχική οδύνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η είδηση για τη διακίνηση παραποιημένης φέτας σε γερμανική αλυσίδα supermarket έγινε γνωστή στην Ελλάδα επισήμως στις 20 Μαρτίου, όταν το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι διεξάγονται σχετικές έρευνες ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση η Διεπαγγελματική Φέτας.

Στο μεταξύ είχαν ολοκληρωθεί έρευνες από γερμανικά εργαστήρια στο προϊόν που εντοπίστηκε στη γερμανική αλυσίδα και υπήρχε ήδη σχετικό πόρισμα. Στην Ελλάδα ανακλήθηκε προσωρινά η πιστοποίηση της Όμηρος για την παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ στις 24 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που δημοσιοποίησε το θέμα στο ευρύ κοινό και η ίδια η εταιρεία, μιλώντας για βιομηχανικό λάθος.

Το πόρισμα από τις ελληνικές αρχές ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου, οπότε και αποφασίστηκε άρση της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης για την Όμηρος. Στη συνέχεια ανέλαβαν έργο οι αρμόδιες επιτροπές για την επιβολή προστίμων, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ενώ το θέμα απασχολεί και τη Βουλή, όπου εκκρεμούν επίκαιρες ερωτήσεις.

Tags::

Μπορεί να σας ενδιαφέρει