fbpx
LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Εμπόλεμη ζώνη γεωπόνων μελετητών-ΥΠΑΑΤ για τους Νέους Αγρότες

Share
 • Λόγω της παράτασης ενός μηνός που ζητούν οι μελετητές αλλά το ΥΠΑΑΤ το αρνείται, ενώ το θέμα έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο   

Αναβρασμός επικρατεί στα μελετητικά γραφεία, σύμφωνα με πληροφορίες του farmersnews.gr, λόγω της στάσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην προχωρήσει σε γενναία παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, η προθεσμία της κατάθεσης των αιτήσεων λήγει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά από παρέμβαση έντεκα (11) φορέων, οι οποίοι απέστειλαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγγραφο αίτημα για την αναγκαιότητα έκδοσης παράτασης, η στάση του ΥΠΑΑΤ-δυστυχώς- παραμένει εκνευριστικά απαθής.

Μάλιστα, καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναφέρουν στο farmersnews.gr, ότι γι’ αυτή την ανεξήγητη στάση του υπουργείου, όλα ξεκινούν από τον υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο, ο οποίος-όπως αναφέρουν- στο βωμό της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς ουσία, δημιούργησε εμπόλεμο κλίμα μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των γεωπονικών και γεωτεχνικών φορέων της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως μεταξύ των έντεκα (11) φορέων που ζήτησαν εγγράφως από το ΥΠΑΑΤ,  παράταση για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, συγκαταλέγονται:

 • Το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
 • Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπονικών Συλλόγων (ΠΟΓΣ)
 • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας
 • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας
 • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων
 • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας
 • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Καβάλας

Μάλιστα, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, στο έγγραφο που απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ, αναφέρει ότι «μετά από συνεχείς οχλήσεις συναδέλφων μελετητών και μελετητικών εταιριών, καθώς και ως αποδέκτες της αγωνίας υποψήφιων παραγωγών, λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να αιτηθούμε παράταση στο συγκεκριμένο υπομέτρο ενός μήνα για τους παρακάτω λόγους:

 • Η προθεσμία που δόθηκε είναι μόλις ένας μήνας, η οποία έχει καθυστερήσει ήδη   μια βδομάδα καθώς το ΠΣΚΕ ξεκίνησε να οριστικοποιεί 7 ημέρες αργότερα από την ημερομηνία έναρξης και όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να προλάβουν να ολοκληρώσουν τους φακέλους των πελατών τους, ώστε να τύχουν της έγκρισης του προγράμματος μέσα σε τρεις εβδομάδες.
 • Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού, για την ανάσχεση της οποίας η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρά μέτρα, στην είσοδο των πολιτών και την παραμονή τους σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε αυτές. Υπάρχουν ήδη αναφορές από συναδέλφους μελετητές για νόσηση, είτε των ιδίων είτε του στελεχιακού δυναμικού των γραφείων τους, με αποτέλεσμα στην καθυστέρηση στην διαδικασία λόγω καραντίνας
 • Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση βεβαιώσεων και άλλων δικαιολογητικών από δημόσιες υπηρεσίες όπως τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΠΠΥΕΛ και τα Υποθηκοφυλακεία, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας που δέχονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά και των μέτρων που έχουν θεσπιστεί λόγω πανδημίας.
 • Επίσης η συγκεκριμένη περίοδος είναι αυξημένων απαιτήσεων για όλα τα γραφεία καθώς αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν ανοιχτές εργασίες προς διεκπεραίωση αναφέρουμε κάποιες ενδεικτικά:
 • Β’ Δόση Υπομέτρου 6.1 του έτους 2016 που έληξε 17/11/2021 και ακόμη οι επιτροπές ζητούν δικαιολογητικά που λήγουν (τρίμηνο) όπως αξιολογούν τους φακέλους.
 • Σχέδια βελτίωσης Υπομέτρο 4.1 με λήξη 10/10/2021 και παράταση 6 μήνες
 • Ενημέρωση μητρώων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέχρι 15/11/2021 για τις βιολογικές εκτροφές (χειρόγραφη και ηλεκτρονική εγγραφή)
 • Ενημέρωση μητρώων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέχρι 15/12/2021 για τις συμβατικές εκτροφές
 • Άδειες παρέκκλισης για τη χρήση μη βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού – σπόρου μέχρι 30/11/2021.
 • Καθώς επίσης πολλά εκ των γραφείων είναι και ΚΥΔ που σημαίνει ότι είχαν επιπλέον λόγκο εργασίας από τις διορθώσεις των ΑΤΑΚ για να προλάβουν την πληρωμή των Χριστουγέννων».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του farmersnews.gr, το συγκεκριμένο θέμα έφτασε και απασχόλησε μέχρι και το πρωθυπουργικό γραφείο, από το οποίο άλλωστε αναμένονται και σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς η στάση όλης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ θεωρείται, λίαν επιεικώς, ανόητη.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το farmersnews.gr, σε πολύ πρόσφατο διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 50-60 μεγάλων μελετητικών γραφείων, απορούν πως είναι δυνατόν, το μεγαλύτερο αγροτικό πρόγραμμα, που το περιμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες αλλά και ολόκληρος ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας, το οποίο πρόγραμμα είναι αρκετά απαιτητικό, ΠΟΙΟΣ νοήμων νους σκέφθηκε να δώσει μόλις 30 ημερολογιακές ημέρες διεκπεραίωσης.

Τέλος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, πολλά εκ των μελετητικών γραφείων, σε πανελλαδικό επίπεδο, το ΥΠΑΑΤ και η σημερινή ηγεσία του, αδίκως παλεύει και μοχθεί για να μειώσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, μέσω της διακοπής του συστήματος, καθώς, όπως τονίζουν, είτε με παράταση, είτε όχι, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι ο ίδιος!!!

Tags::

Μπορεί να σας ενδιαφέρει