fbpx
LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Κρήτη: Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις (βίντεο)

Share

Κλειστό είναι το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων παραπέμπεται στη διορθωτική πληρωμή του Φεβρουαρίου – Προβληματισμός αγροτοκτηνοτρόφων σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για μια μεγάλη μερίδα αγροτοκτηνοτρόφων κινδυνεύει να μη φτάσει. Το φόβο να τεθούν εκτός της εξόφλησης της επιδότησης επειδή δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν σε διορθώσεις, αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα και στην Κρήτη. Το μηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστό κι έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων  παραπέμπεται στη διορθωτική πληρωµή του Φεβρουαρίου.

Λύση με παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν συνδικαλιστές του κλάδου των αγροτών και κτηνοτρόφων από τα Χανιά, που σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. «Ξεκάθαρους όρους του παιχνιδιού» ζήτησε από κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ενώ διατεθειμένος να φέρει το θέμα στη Βουλή αν δεν διευθετηθεί άμεσα, εμφανίσθηκε ο βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης.

«Απ’ ότι προβλέπεται, πάλι θα έρθουνε κουτσουρεμένες οι επιδοτήσεις και πάλι θα έχουμε το πρόβλημα των απλήρωτων παραγωγών,  μέχρι να ξεκινήσουν οι ενστάσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερυκάκης σημειώνοντας ότι «μαζί με τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε, μήπως και πληρωθούν οι γνήσιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά δεν το βλέπω, γιατί το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως θα πάμε σε ενστάσεις».

Η διαδικασία των ενστάσεων ωστόσο αναμένεται να αρχίσει μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς, που εκτός απροόπτου τοποθετείται χρονικά στις παραμονές των Χριστουγέννων, αλλά είναι και πάλι αμφίβολο αν οι δικαιούχοι λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο σκοπεύω να θέσω και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Βουλή, σε περίπτωση που δεν λυθεί αμέσως. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση», δήλωσε ο βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Την ίδια στιγμή περίπου 30.000 αγρότες που εµπλέκονται µε αμφισβητούμενες από το δηµόσιο ιδιοκτησίες βρίσκονται αντιμέτωποι µε µηδενισµό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις που έκαναν το 2021, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογέρης αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος εξ αιτίας των υψηλών τιμών των αγροεφοδίων και των ζωοτροφών ενώ σε σχέση με τις κινήσεις από πλευράς τοπικών φορέων για τη στήριξη του κλάδου τόνισε την ανάγκη «να ζητήσουμε από το Υπουργείο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκάθαρους όρους του παιχνιδιού, ώστε  να ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, ότι μ αυτούς τους όρους θα επιδοτηθούν και θα πληρωθούν».

Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο είναι το γεγονός ότι στα Χανιά υπάρχουν ακόμα κτηνοτρόφοι που δεν έχουν κατεβάσει τα κοπάδια τους από τη Μαδάρα σε χαμηλότερα υψόμετρα στα ποιμνιοστάσια τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ζωοτροφές.

Πηγή: neakriti.gr

Tags::

Μπορεί να σας ενδιαφέρει