fbpx
LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Καταστροφική για τους Mεσσήνιους παραγωγούς η νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ»

Share

Τις υπηρεσιακές εισηγήσεις στις οποίες βασίστηκε ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σχετικά με την νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με αίτησή του:

Δυστυχώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μια μονοδιάστατη, αποσπασματική και βλαπτική ενέργεια κατά των Ελλήνων παραγωγών ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, επαναφέροντας σε ισχύ την απαράδεκτη “απόφαση Αποστόλου” που μόλις πριν τρεις μήνες ακυρώθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Παρά τις διαρκείς και συστηματικές μας προσπάθειες, με τη νέα αυτή απόφαση το ΥπΑΑΤ προτίμησε να κλείσει κάθε συζήτηση και να επαναφέρει αιφνιδιαστικά τον όρο “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”, υπονομεύοντας όμως έτσι τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, δυναμιτίζοντας τη δυναμική των γνήσιων ΠΟΠ προϊόντων και χωρίς να ορίζει τους κανόνες χρήσης των ονομασιών, όπως όφειλε να πράξει βάσει του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 1151/2012, το οποίο επικαλείται. Με την επιλογή αυτή το υπουργείο ακυρώνει στην πράξη τις προσπάθειες της μεσσηνιακής πλευράς για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς, για θωράκιση του ΠΟΠ έναντι των ξένων προϊόντων και για εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του, έτσι ώστε να στηριχθεί η παραγωγή και να αυξηθούν οι εξαγωγές. Ταυτόχρονα με τη στάση αυτή το υπουργείο τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι στα συμφέροντα της Μεσσηνίας και των τοπικών παραγωγών, υιοθετώντας μια θέση που υποσκάπτει τις προοπτικές αυτού του μοναδικού και ιδιαίτερου προϊόντος της μεσσηνιακής γης, το οποίο φέρει άλλωστε το όνομα της πρωτεύουσας του νομού μας.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να υπάρξει ανοικτός και ειλικρινής διάλογος με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πλευρών και με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι αυτό δεν κατέστη δυνατόν, παρά την εκπεφρασμένη μας βούληση και παρότι από την αρχή διατυπώσαμε ξεκάθαρα τόσο τις θέσεις μας, όσο και τη θετική μας διάθεση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Και έτσι, αντί για μια ώριμη, θεσμική και εθνική λύση, οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιαστικές και αποσπασματικές ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια συμπόρευσης και συνεργασίας, καταστρατηγώντας το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να περιβάλλει ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα όπως αυτό της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις, το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τους μεσσηνιακούς φορείς, οφείλουμε να παραμείνουμε αταλάντευτοι στον σκοπό μας, προασπίζοντας τα συμφέροντα κάθε Μεσσήνιου και κάθε Έλληνα παραγωγού, όπως άλλωστε κάνουμε από την αρχή. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή θα μελετηθεί διεξοδικά, τόσο σε νομικό επίπεδο, εθνικό και ευρωπαϊκό, όσο και σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό, με στόχο την εξάντληση κάθε μέσου που η δημοκρατία μας παρέχει. Για τον σκοπό αυτό ήδη ζήτησα να ενημερωθώ μέσω της Βουλής για τις σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, τα έγγραφα και την επίσημη αλληλογραφία στα οποία βασίστηκε η τελευταία απόφαση του ΥπΑΑΤ.

Στον βαθμό που προσωπικά με αφορά, θα συνεχίσω να προασπίζομαι την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας απέναντι σε κάθε υπονόμευση και κάθε μεθόδευση απ’ όπου και αν προέρχεται, στηρίζοντας τα συμφέροντα της Μεσσηνίας όπως άλλωστε πράττω από την πρώτη στιγμή.

Tags::