fbpx
LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκτακτη νέα πληρωμή – Πότε τα χρήματα στα ATM

Share

Πότε τελικά προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και κάνε την πληρωμή για την ενιαία ενίσχυση και ότι άλλο είναι να πιστωθεί στους αγρότες.

Υπάρχουν πολλά χρήματα που ακόμα δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπάρχει η πληροφόρηση ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή όλων των υπολοίπων των ενισχύσεων. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι 14 Οκτωβρίου. Θα υπάρξει άλλωστε και ανακοίνωση αλλά και δημοσιοποίηση των πληρωμών που γίνεται κάθε τόσο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει για τις πληρωμές μιας και σύντομα θα ξεκινήσει και η ενιαία ενίσχυση για το 2022.

Για το 2021, η βασική ενιαία ενίσχυση είχε πιστωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα με απόκλιση, το πολύ 4 με 5 μέρες.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πληρωμή που προηγήθηκε

Έγινε καινούργια πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπήκε στους λογαριασμούς 594 δικαιούχων το ποσό των 16,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις 7/9 έως και τις 15/9 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε συνολικά 16.610.683,97 ευρώ.

Ποιοι πήραν χρήματα

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά προγράμματα όπως των νέων αγροτών, τις τοπικές ομάδες leader, γενετικοί πόροι, επενδύσεις στα αμπελοοινικά, επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων.

Πληρωμές έγιναν για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων αλλά και για μελισσοκομικά και ελαιουργικά προγράμματα.

Οδηγίες προς του αγρότες

Ενημερωτικό οδηγό προς τους αγρότες και τους γεωτεχνικούς στα θέματα εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης, προκειμένου να προαχθούν οι γεωργικές πρακτικές που συντελούν στην αειφορία της ελληνικής γεωργίας εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να υπάρξουν λιγότερες παραβάσεις και άρα και κυρώσεις από τους ελέγχους που διενεργούνται.

Η πολλαπλή συμμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι διατάξεις της πολλαπλής συμμόρφωσης έχουν τους εξής βασικούς στόχους:

  • Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
  • Την διατήρηση του αγροτικού τοπίου
  • Την επίτευξη αειφορίας
  • Την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων
  • Την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων
  • Την υγεία των καταναλωτών

Η αειφορία της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του τοπίου, η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, του νερού και του εδάφους, η ασφάλεια των γεωργών και των καταναλωτών, η ορθολογική χρήση των εισροών, προσφέρουν στη γεωργική δραστηριότητα την αναγνώρισή της ως «παραγωγού δημοσίων αγαθών».

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί το ισχυρό της επιχείρημα ότι εκτός του να παράγει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, η γεωργία δικαιούται τη στήριξης της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα προσθέτει αξία στα προϊόντα μας και αναδεικνύει την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων χαμηλών προδιαγραφών και ελάχιστων προτύπων.

Πότε θα κατατεθούν τα παραστατικά συμμόρφωσης

Από τις 23 Σεπτεμβρίου και έως τις 7 Οκτωβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι της δράσης για τη νιτρορύπανση να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα τα απαιτούμενα παραστατικά συμμόρφωσης.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», του ΠΑΑ 2014-2020 δίνει με εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι δικαιούχοι που εφαρμόζουν δεσμεύσεις σε αγροτεμάχια ενταγμένα στη δέσμευση Γ της δράσης καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/M1014) για κάθε πρόσκληση ξεχωριστά  παραστατικά συμμόρωσης ειδικών διατάξεων.

Τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων είναι:
  • παραστατικά του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) (νυν παραστατικά Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων) για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων κατά το 1ο, 2ο και 4ο έτος εφαρμογής
  • το πιστοποιητικό του εργαστηρίου που πραγματοποίησε τις εργαστηριακές αναλύσεις από το οποίο αποδεικνύεται η διαπίστευσή του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ)
  • παραστατικά του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) (νυν παραστατικά Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων) για την κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης Εισροών κάθε έτους εφαρμογής

Το σύνολο των παραστατικών που υποβάλλονται θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη.

Έρευνα για παρανομίες κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρευνα για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις από κύκλωμα που εκμεταλλεύεται ξένες ιδιοκτησίες στο νησί της Νισύρου, διεξάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κλιμάκιο του Οργανισμού, μετά από εισαγγελική εντολή, βρίσκεται ήδη στη Νίσυρο και ελέγχει εκτάσεις που δηλώθηκαν με πλαστές -ως φαίνεται- βεβαιώσεις ενοικίου, για χρήση βοσκοτόπων και αμπελοκαλλιεργειών και για τα οποία επιδοτούντο από το 2016.

Μεταξύ των εκτάσεων είναι και οι νησίδες «Παχιά» και «Περγούσα», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Οι κάτοικοι του νησιού κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους από ξένα άτομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, σημειώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Πηγή: newsme.gr

Tags::

Μπορεί να σας ενδιαφέρει