LOADING

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Σταθερές ή αυξημένες τιμές στη βιομηχανική ντομάτα προβλέπει ο Δημήτρης Νομικός για το 2021

Share

Λίγες μέρες μόνο μένουν μέχρι η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας ντομάτας, η Δ. Νομικός, ανακοινώσει τις τιμές παραλαβής προϊόντος εσοδείας 2021. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Νομικός, μίλησε στο Agro24 για το πώς διαμορφώθηκε η αγορά του ντοματοπολτού εντός και εκτός Ελλάδας το 2020 και αισιοδοξεί για την πορεία τόσο των εκτάσεων όσο και των τιμών του προϊόντος για το 2021. Βέβαια, επισημαίνει και τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μία αγορά όπως είναι η βιομηχανική ντομάτα, αλλά, όπως μας είπε, είναι σίγουρος ότι οι τιμές παραγωγού θα μείνουν σταθερές σε σχέση με το 2020 ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να αυξηθούν.

Agro24: Τελικά αυξήθηκε η ζήτηση ντοματοπολτού το 2020;

Δημήτρης Νομικός: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η παραγωγή πέρυσι ήταν καλύτερη από το 2019, οι καλλιεργητές φύτευσαν περισσότερη ντομάτα. Στην κατανάλωση υπήρξε αύξηση της λιανικής πώλησης, λόγω του κορωνοϊού και του εγκλεισμού. Ο κόσμος έμεινε σπίτι του και μαγείρεψε περισσότερο, αλλά υπήρξε τεράστια μείωση στην εστίαση και τη φιλοξενία.

Πρακτικά το ένα γεγονός εξουδετέρωσε το άλλο.

Αυτό το είδαμε και στις δικές μας εξαγωγές. Όποιος πελάτης μας έχει λιανική συσκευασία πήγε καλά, όσοι απευθύνονται στον τομέα HORECA (εστίαση-φιλοξενία) δεν πήγαν καλά.

Μέσα στο Νοέμβριο είδαμε μία μεγάλη αύξηση εξαγωγών προς την Αγγλία, κι αυτό γιατί κι εμείς και οι πελάτες φοβηθήκαμε τι μπορεί να σημαίνει το Brexit, οπότε στοκάρανε ντοματοπολτό για λίγους μήνες παραπάνω. Τώρα περιμένουμε να ισορροπήσει η ζήτηση. Το Brexit μας έχει δημιουργήσει κάποια προβλήματα, καθώς πρέπει να περνάμε τις διαδικασίες εξαγωγής προς τρίτη χώρα. Δεν θα είναι τόσο εύκολο όπως μέχρι πρότινος, και σίγουρα προσθέτει στο κοστολόγιο όλων των Ευρωπαίων παραγωγών ντοματοπολτού.

Agro24: Τι ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στη λιανική πώληση και τι ποσοστό στον τομέα HORECA;

Δημήτρης Νομικός:Εκτιμώ ότι η λιανική απορροφά το διπλάσιο της παραγωγής από ό,τι απορροφά το food service σε μία κανονική περίοδο.

Agro24: Και τι ποσοστό της δικής σας παραγωγής προορίζεται για τη βρετανική αγορά;

Δημήτρης Νομικός: Σαν Νομικός σχεδόν το 20% της παραγωγής ντοματοπολτού το εξάγουμε στη Βρετανία, κυρίως για δεύτερη μεταποίηση. Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 της παραγωγής βρίσκεται υπό κάποια πίεση, όσον αφορά το κόστος εξαγωγής.

Agro24: Η αύξηση στη ζήτηση από τους καταναλωτές οδήγησε και σε άνοδο των τιμών λιανικής;

Δημήτρης Νομικός: Το 2020 ήταν μια χρονιά που υπήρξε ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προϊόντων ντομάτας. Βέβαια, σε ορισμένα προϊόντα λιανικής υπήρξε έλλειψη και σε ορισμένα προϊόντα HORECA υπήρξε πληθώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι τιμές πρισμένων προϊόντων. Αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο.

Στην Ελλάδα δεν είδαμε αυτές τις αυξήσεις τιμών, οι αυξήσεις στη λιανική ήταν μηδαμινές. Αντίστοιιχα στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 10-20%. Στην Ελλάδα δεν μας παίρνει να κάνουμε αύξηση μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Agro24: Δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη τιμές παραγωγού, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήσασταν η πρώτη εταιρεία που δημοσίευε αναλυτικό τιμοκατάλογο από τον Νοέμβριο για τη σοδειά του επόμενου έτους. Φέτος θα δώσετε αυξημένες τιμές ή μειωμένες;

Δημήτρης Νομικός: Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τον νέο τιμοκατάλογο. Δεν μπορώ να πω ακόμα προς τα πού θα κινηθούμε, σίγουρα όμως δεν θα μειώσουμε τις τιμές παραγωγού. Υπάρχει η γενικότερη τάση στην Ελλάδα να δοθούν οι πολύ ικανοποιητικές τιμές της περυσινής χρονιάς, οπότε είχαμε και πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις. Κι εμείς ως εταιρεία ήμασταν ικανοποιημένοι, γιατί ήταν καλή η ποιότητα.

Agro24: Βλέπετε να αυξάνονται κι άλλο οι εκτάσεις με βιομηχανική ντομάτα;

Δημήτρης Νομικός: Ναι, για τους λόγους που προανέφερα, φέτος βλέπω μία μικρή ή μεγάλη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι πρώτες ενδείξεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Εξάλλου, οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι δεν πήγαν πολύ καλά, ούτε από πλευράς τιμών, ούτε από πλευράς αποδόσεων.

Agro24: Ενώ όλα φαίνονται θετικά, γιατί εκφράζετε τόσο συγκρατημένη αισιοδοξία;

Δημήτρης Νομικός: Κοιτάξτε, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021, σε σχέση με το λιανεμπόριο. Θα υπάρξει αυτή η αύξηση της κατανάλωσης που είδαμε το 2020 και του χρόνου; Με βάση ποια πρόβλεψη θα το προχωρήσω σαν εταιρεία; Το μίγμα των προϊόντων που θα προσφέρουμε φέτος στην αγορά είναι ένα δύσκολο παζλ. Βεβαίως, πηγαίνουμε με βάση τα περσινά. Αλλά όσον αφορά τον τομέα HORECA, θα μας έρθουν οι τουρίστες; Σε τι βαθμό; Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η παραγωγή το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι ναι μεν θα μπει λίγο παραπάνω ντομάτα στον κάμπο, με τίποτα οι τιμές δεν θα είναι κάτω από πέρυσι, άρα τα πράγματα θα πρέπει να πάνε καλά από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής, με μοναδικό απρόβλεπτο παράγοντα τον καιρό. Από πλευράς, όμως, πρώτης και δεύτερης μεταποίησης; Είναι πολλές οι παράμετροι που θα παίξουν ρόλο το 2021…

Πηγή:Agro24

Tags::